+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz


Použití metody kompozitního sendviče při zhotovení výplně redukuje vnitřní pnutí během polymerace a snižuje tak riziko nežádoucích jevů spojených s kontrakcí kompozitních materiálů. V neposlední řade dochází také ke zrychlení celého procesu zhotovení kompozitní výplně a tím k nezanedbatelné časové  úspoře. Postup prezentovaný v následující kazuistice ukazuje jednoduchost použití a výsledný dlouhotrvající a estetický efekt při použití kombinace světlem a duálně tuhnoucích kompozitních materiálů. 

Na vstupní vyšetření se dostavila 36letá pacientka. Subjektivně nevnímala žádné obtíže. Objektivně byla zjištěna suboptimální hygiena, množství nevyhovujících výplní a protetických prací v laterálních úsecích, nevyhovující endodontická ošetření a periapikální projasnění zubů 15, 11 a 26. Po úpravě hygieny jsme přistoupili k postupným sanacím.
V prezentované kazuistice byla indikována k revizi rozsáhlá výplň zubu 27 z důvodu nevyhovujícího okrajového uzávěru, rozsáhlého sekundárního kazu a převisu výplně zejména distálně (obr. 1).

Po aplikaci infiltrační anestezie a izolaci operačního pole kofferdamem byla odstraněna nevyhovující výplň a důkladně exkavován veškerý kariezní dentin (obr. 2). Kontrola proběhla pomocí caries indikátoru. Na zub byla adaptována kruhová matrice v držici. Vzhledem ke konkávnímu profilu distální části kavity bylo nutné vložit do držice
navíc sekční matrici a přiadaptovat ji ke hraně kavity pomocí teflonu (obr. 3). Takto připravená kavita byla následně leptána gelem 37% kyseliny fosforečné po dobu 20 sekund.

Po důkladném oplachu a odstranění přebytku vody byl aplikován adhezivní systém Retensin Plus (SpofaDental) v souladu s doporučením výrobce. Následovalo jemné rozfouknutí proudem vzduchu a osvícení polymerační lampou po dobu 20 sekund. Jako metoda volby rekonstrukce takto rozsáhlé kavity byl zvolen tzv. kompozitní sendvič.

Sendvič

Nejprve byly dostaveny aproximální stěny kavity nanohybridním kompozitním materiálem NanoWise (SpofaDental). Takto vytvořená kavita I. třídy byla následně částecně vyplňena duálně tuhnoucím kompozitním dostavbovým materiálem, vyztuženým skelnými vlákny EasyCore (SpofaDental). Dostavbový materiál byl ponechán chemicky ztuhnout po dobu 3 minut a následně dosvícen polymerační lampou po dobu 20 sekund v souladu s doporučením výrobce. Výplň byla následně dokončena standardním postupem metodou stratifikace opět materiálem NanoWise v odstínu A3, 5 (obr. 4).

Finální osvit polymerační lampou proběhl pod bariérou z glycerinu. Po odstranění přebytku kompozitu a hrubém opracování výplně byl sejmut kofferdam, následovala artikulace výplně a finální leštění (obr. 5). Vzhledem k výchozí situaci, konfiguraci defektu a jeho rozsahu, nebylo dosaženo optimální těsnosti bodu kontaktu. Tento nedostatek však bude vyřešen zhotovením nové korunky po reendodontickém ošetření zubu 26. Pacientka po sanaci zubu nepociťovala žádné subjektivní obtíže.

 

Pin It on Pinterest

Share This